Almere en NOP bouwen nieuwe wijken aardgasvrij

Flevoland 8 maart 2017
De gemeenten Almere en Noordoostpolder gaan nieuwe wijken bouwen zonder aardgasaansluiting. Dat hebben ze woensdag afgesproken in de zogenoemde Green Deal. Dat is een overleg van 30 gemeenten, 12 provincies en het ministerie van Economische Zaken.

De Green Deal is de eerste concrete stap in de uitwerking van de Energieagenda. Het kabinet wil in 2050 een CO2-arme samenleving. Dat kan door andere verwarmingsbronnen dan aardgas te gebruiken.

Volgens minister Henk Kamp verbruiken woningen, gebouwen en tuinbouwkassen zo'n 30% van alle energie in Nederland. De CO2-uitstoot die hiermee gepaard gaat, moet zo veel mogelijk worden beperkt, vindt Kamp.

Ook bestaande wijken aanpakken
De komende jaren moeten overheden, ondernemingen en maatschappelijke organisaties nadenken op welke manier nieuwe, maar ook vooral bestaande wijken aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Alle deelnemers aan de Green Deal hebben initiatieven voorbereid. Zo heeft Noordoostpolder het voornemen uitgesproken al in 2030 helemaal energieneutraal te zijn.

In het Klimaatakkoord van Parijs is in 2015 afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder twee graden Celsius, met het streven deze tot anderhalve graad te beperken.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer