Overijssel verhoogt druk op Dijksma over vliegroutes

Flevoland 10 maart 2017
Vier gemeenten in Overijssel willen dat hun provincie bij staatssecretaris Dijksma aandringt op andere vliegroutes naar Lelystad Airport.

Dalfsen, Hellendoorn, Raalte en Steenwijkerland schrijven dit in een brief aan de Overijsselse gedeputeerde Boerman. De gemeenten zijn niet gerust over de uitleg over de routes, die kabinetsadviseur Hans Alders eerder deze week in een brief aan Overijssel heeft gegeven.
Alders zegt daarin dat vliegtuigen niet lager dan op 6.000 voet of 1.850 meter hoogte naar Lelystad Airport zullen vliegen. Slechts bij hoge uitzondering zullen ze gebruik maken van wachtgebieden bij Steenwijk en het Vechtdal.

De gemeenten zijn ongerust, omdat Alders ook spreekt over een uitzondering voor verkeer vanuit het Zuiden dat lager vliegt dan 6.000 voet. De gemeenten willen hierover nadere uitleg. De milieu-effectrapportage van 2014 geeft overigens aan dat deze situatie zich voordoet nabij Kampen. Om botsingen in de lucht te voorkomen, zouden naderende vliegtuigen hier op 4000 of 5000 voet moeten vliegen om stijgende toestellen niet in de weg te zitten.
Toch zijn de gemeenten bang dat uitzonderingen toch de regel worden. Dit geldt zeker als Lelystad Airport doorgroeit.

De Overijsselse gemeenten willen dat hun gedeputeerde bij Dijksma aandringt op een herindeling van het luchtruim, waarin vliegtuigen geleidelijker en met minder overlast kunnen dalen. De werkgroep Luchtruim Overijssel heeft hiervoor recent een voorstel gedaan.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer