Dijksma betreurt onrust over vliegroutes

Lelystad 13 maart 2017
Staatssecretaris Sharon Dijksma betreurt het dat er in Overijssel onrust is over de vliegroutes naar Lelystad Airport. Volgens haar is er een onjuist beeld ontstaan dat vliegtuigen onnodig lang en laag over Overijssel aanvliegen of rondcirkelen.
Dat antwoordt Dijksma op vragen van de CDA-Kamerleden Van Helvert en Omtzigt.

Storm in een glas water
Dijksma herhaalt dat vliegtuigen ruim boven de 6.000 voet (1850 meter) Nederland boven Twente binnenkomen, dan ter hoogte van Lemelerveld op 6.000 voet vliegen en zo laat mogelijk voorbij Zwolle verder dalen. Hetzelfde geldt voor de situatie bij Steenwijkerland. Alleen bij Kampen kunnen toestellen in bepaalde situaties lager moeten vliegen. Slechts bij hoge uitzondering zullen vliegtuigen de wachtgebieden bij Lemelerveld en Steenwijkerland gebruiken, waarbij volgens Dijksma 'in principe' op 6.000 voet wordt gevlogen.

Ruimte voor verbeteringen? 
De staatssecretaris laat Luchtverkeersleiding Nederland en het Commando der Luchtstrijdkrachten bekijken of verbeteringen mogelijk zijn, voordat in mei de routes definitief worden vastgesteld. Voorstellen vanuit Overijssel om de routes verder aan te passen zullen worden meegenomen als het luchtruim in de toekomst opnieuw wordt ingericht.

Geluidsniveau Overijssel ver onder grens
De Kamerleden wilden ook weten waarom nooit is onderzocht wat de effecten van de vliegroutes voor Overijssel zouden zijn. Dijksma erkent dat het gebied ten oosten van de IJssel niet is onderzocht, omdat het geluidsniveau van de vliegtuigen daar ver onder de grenzen blijft waarbij maatregelen nodig zijn.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer