Provincie gaat toch controleren op illegale spieringvisserij

Flevoland 16 maart 2017
De Omgevingsdienst gaat de komende weken op het IJssel- en het Markermeer controleren op illegale spieringvisserij. Vissers die zonder de benodigde vergunningen op deze soort gaan vissen, kunnen een boete van 3000 euro per dag verwachten. Dat bedrag kan oplopen tot 30.000 euro maximaal.

De Vogelbescherming trok vorige week aan de bel omdat Flevoland, in tegenstelling tot Noord-Holland en Friesland, geen controles zou gaan uitvoeren. De provincie bevestigde toen dat er nog geen besluit over was genomen en dat op een advies van de Omgevingsdienst werd gewacht.
De Vogelbescherming maakt zich druk over de visserij omdat spiering een belangrijke voedselbron is voor vogels. 

Inmiddels hebben Gedeputeerde Staten besloten dat er toch controles komen. Volgens de provincie vangen de vissers voor aanvang van de paaitijd al duizenden spieringen. Er kan van uit worden gegaan dat het vangen van zo'n grote hoeveelheid een aanzienlijk effect heeft op het ecosysteem in het IJssel- en het Markermeer, stelt de provincie.

Volgens de provincie gaat het om een preventieve maatregel. Er zijn geen signalen dat vissers dit jaar al voor spiering zijn uitgevaren. 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer