Begraafplaats voor vroeg overleden baby's geopend

Almere 18 maart 2017
Een speciale begraafplaats voor zeer vroeg overleden baby's is zaterdag in Almere officieel geopend. Op het zogenoemde Vlinderveld kunnen ouders hun baby die voor de 24-ste week van de zwangerschap overleden is, begraven. 

Het is niet verplicht om een baby jonger dan 24 weken te begraven of te cremeren.  Een begrafenis wordt daarom niet vergoed door de verzekering. Als ouders toch voor een begrafenis kiezen, kost dat hen veel geld omdat ze een graf moeten huren voor minimaal  tien jaar. Bij begraafplaats en Crematorium Almere Stad kan op het Vlinderveld een graf voor vijf jaar worden gehuurd. 

Het veldje is een initiatief van Els van Boxtel. Haar kleindochter Inaya werd geboren met 23 weken en toen ze begraven moest worden was daar geen mogelijkheid voor. Na gesprekken met Natasja van Kampen van Begraafplaatsen en Crematorium Almere ontstond het idee voor het Vlinderveld.

Volgens Van Boxtel is het belangrijk dat ouders een tastbare plek hebben om naar terug te gaan. Ouders kunnen voor vijf jaar een  toegewezen plek op een persoonlijke manier aankleden. Ze hoopt dat meer gemeenten het voorbeeld in Almere volgen.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer