Spoedeisende Hulp vaker korte tijd dicht

FLEVOLAND • Vr 24 maart 2017 | 14:35 • Vrijdag 24 maart 2017 | 14:35
De spoedeisende hulpen in Flevoland moeten steeds vaker voor korte tijd dicht vanwege capaciteitsproblemen. Bij een zogenoemde 'stop' zijn bijvoorbeeld alle bedden bezet, of is er een personeelstekort. Een ambulance met een spoedgeval kan dan niet terecht bij de betreffende hulpdienst. 

Het aantal 'stops' in het Flevoziekenhuis in Almere is meer dan verdubbeld. Waren het er in 2015 zes, vorig jaar moest het ziekenhuis vijftien keer voor korte tijd dicht. Het MC Zuiderzee in Lelystad had vorig jaar één stop, terwijl de spoedeisende hulp in 2015 altijd toegankelijk was.

Multidisciplinaire ziektes
Beide ziekenhuizen zeggen dat het aantal patiënten op de SEH niet toeneemt, maar de aandoeningen zijn volgens spoedarts Floris Roodheuvel van het Flevoziekenhuis vaak complexer. "Mensen zijn zieker omdat ze ouder worden dan vroeger of misschien minder snel naar de arts gaan. We zijn daardoor langer en intensiever met de patiënten bezig. De bedden zijn langer bezet."

Dat merken ze ook in het Lelystadse ziekenhuis. "De patiënten komen steeds zieker binnen. Reden kan de invoering van de landelijke maatregelen zijn, die van ouderen meer en langer zelfstandigheid vragen."

Flevoland samen met Noord-Holland
De Flevolandse ziekenhuizen worden vaak in één adem genoemd met ziekenhuizen in Noord-Holland, omdat die samen een cluster vormen. De Flevolandse cijfers verbleken echter bij het aantal 'stops' in sommige Amsterdamse ziekenhuizen. Daar gaat het om duizenden per jaar. De ziekenhuizen kampen met enorme personeelstekorten op de spoedeisende hulp.

Personeelstekort
Ook het Flevoziekenhuis heeft wel personeelsproblemen gekend. Inmiddels zijn die volgens Roodheuvel opgelost. "Behalve bijvoorbeeld bij een griepepidemie, zoals afgelopen winter. Dan krijgen we meer patiënten binnen, terwijl ook een deel van het personeel is geveld."

Meerdere ziekenhuizen in Amsterdam
Volgens de spoedarts is er nog een ander groot verschil. "In Amsterdam zijn meerdere ziekenhuizen. Dan kun je makkelijker een stop instellen omdat de ambulance niet zo ver hoeft te rijden naar de volgende SEH. In Almere zijn wij het enige ziekenhuis. De drempel ligt daarom veel hoger, omdat je anders helemaal naar Amsterdam of Lelystad moet rijden."

Soms kan het niet anders, zegt Roodheuvel: "We hebben dan liever dat patiënten in de ambulance met goed personeel in een kwartier naar Amsterdam rijden, dan dat ze hier in de wachtkamer zitten en wij ze niet goed kunnen helpen." Mensen die gewond aan komen lopen worden trouwens niet weggestuurd. "Dat zou onverantwoord zijn, die worden altijd gezien".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel