VoedselLoket twijfelt over samenwerking tbs-kliniek

ALMERE • Wo 29 maart 2017 | 19:28 • Woensdag 29 maart 2017 | 19:28
Het bestuur van VoedselLoket Almere heeft grote twijfels of ze vrijwilligerswerk moeten blijven aanbieden aan tbs-patiënten. Dit nadat een tbs’er die als vrijwilliger bij het VoedelLoket werkte verdacht wordt van betrokkenheid bij twee moorden in Arnhem.

Behandeling
De man, René de L., werd behandeld in de Almeerse Oostvaarderskliniek. Het vrijwilligerswerk was onderdeel van zijn behandelingstraject. Op woensdag 15 maart stal hij een auto van het VoedselLoket en verdween hij.

Moorden
Een week later, op donderdagavond 23 maart, werden in een voormalig hotel in Arnhem de lichamen van een man en een vrouw gevonden. Het gaat om de 71-jarige eigenaar van het hotel en een 73-jarige vrouw. Een dag later meldde L. zich op het politiebureau. Hij was op dat moment al in beeld als verdachte. De man zit voorlopig vast. De auto waarmee hij er vandoor ging, heeft het VoedselLoket overigens nog niet terug. 

Samenwerking
Het Almeerse VoedselLoket werkt al elf jaar samen met tbs-klinieken om tbs’ers werkervaring op te laten doen. Volgens directeur Mons is dat tot nu toe altijd prima verlopen. De gebeurtenissen rondom René de L. brengen hem tot andere gedachten. "Wat ons betreft is dit even een brug te ver en houden we er mee op", zegt Mons.

Bij de vele vrijwilligers gaan echter geluiden op om de samenwerking wel door te laten gaan. Dat bleek woensdag tijdens een bijeenkomst voor personeel en vrijwilligers. Het stopzetten zou betekenen dat ook tbs’ers getroffen worden die zich wel netjes aan hun behandeltraject houden, zo is de gedachte.

'Aardig en hardwerkend'
Mons omschrijft de afgelopen week als erg emotioneel. Volgens hem was L. een aardige en hardwerkende vrijwilliger. Andere collega’s schetsen hetzelfde beeld. Tegen sommigen was hij ook erg open over zijn achtergrond als tbs’er.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel