Almeerse dreigde met opblazen vliegtuig

Almere 30 maart 2017
De 37-jarige Almeerse vrouw die vorig jaar juni zeer agressief werd tijdens een vlucht op weg naar Bonaire heeft daarvoor een werkstraf van 150 uur gekregen. Volgens de politierechter in Haarlem was de vrouw gewelddadig en is de veiligheid van het vliegtuig en de passagiers in gevaar gebracht. Getuigen hoorden: "Ik blaas de boel hier op. IS is aanwezig." Toen de vrouw door het lint ging, voelde de gezagvoerder van de TUI-vlucht zich genoodzaakt om een tussenlanding te maken op de Azoren en de vrouw uit het vliegtuig te zetten. 

Na kwartier ging het al mis
Een kwartier nadat het vliegtuig vanuit Amsterdam was opgestegen ging het al mis. De Almeerse begon te schelden, schopte tegen de wc deur en maakte ruzie met een passagier. De assistent-purser probeerde de vrouw te kalmeren maar dat lukte niet. Nadat de gezagvoerder was gealarmeerd deed hij een poging die enigszins lukte, maar al snel begon de vrouw weer wild om zich heen te slaan. Daarop besloot de purser haar geboeid achterin het vliegtuig te zetten. Toen ging het helemaal mis.

Personeel in gezicht gespuugd
De vrouw dreigde het vliegtuig op te blazen. Ze noemden haar medepassagiers racisten en spuugde het personeel in het gezicht. "Ik vermoord je en laat het vliegtuig crashen", verklaarden getuigen. Haar medepassagier kreeg een kopstoot die daarbij een hoofdwond opliep. Zelf bloedde de vrouw inmiddels ook. Na ruim vijf uur tumult besloot de gezagvoerder het toestel aan de grond te zetten omdat hij de situatie te onveilig vond.

Vliegangst
Geëmotioneerd luisterde de vrouw donderdagochtend naar de getuigenissen die de politierechter haar voorhield. "Ik weet er niets meer van", sprak de vrouw met zachte stem. Ze vertelde dat ze in een moeilijke tijd had gezeten en ook altijd last van vliegangst had. Om die reden had ze vooraf twee rum-cola gedronken. Getuigen zagen dat ze in het vliegtuig ook rum dronk. Direct na thuiskomst heeft ze zich gemeld bij de GGZ die uitgaan van een kortdurende psychose onder invloed van stress. Om die reden vroeg haar advocaat om de Almeerse te ontslaan van rechtsvervolging.

De officier ging daar niet in mee. Ze nam het rapport van de GGZ-instelling voor kennisgeving aan. "U heeft gedronken en dat zal mede de oorzaak van zijn geweest dat u zichzelf niet meer onder controle had." Ze eiste een werkstraf van 240 uur. "In een vliegtuig kan je geen kant uit. Mensen kunnen in paniek raken. Allemaal redenen om dit feit heel ernstig op te nemen", aldus de officier. 

Mogelijke stoornis
De politierechter matigde de straf enigszins omdat ze er rekening mee heeft gehouden dat de vrouw wellicht last heeft gehad van een stoornis. Omdat er geen forensisch psychiatrisch rapport aanwezig was, kon ze niet concluderen dat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest tijdens de vlucht. De straf werd 150 uur werkstraf, waarvan 50 uur voorwaardelijk.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer