Rijk wil liefst langdurige pacht

Flevoland 1 april 2017
De rijksoverheid wil dat er bij pacht van grond waar mogelijk langdurige contracten worden afgesloten in plaats van overeenkomsten voor korte termijn. Dat moet de inzet zijn van een herzien pachtstelsel.

Dit antwoordt demissionair staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken op vragen van inmiddels ex-Tweede Kamerlid Henk van Gerven. De SP'er maakte zich zorgen over korte pachtcontracten, omdat daarbij veel minder wordt gedaan om de kwaliteit van de grond op peil te houden.

Van Dam erkent dat ondernemers die grond langdurig tot hun beschikking hebben eerder geneigd zullen zijn om te investeren in verbetering van de grond. Toch is ook bij kortdurende pacht duurzaam grondgebruik mogelijk, zoals afspraken met natuurorganisaties laten zien.

Onlangs uitte LTO Noord dezelfde zorgen over de kortlopende pachtcontracten. De belangenorganisatie wil terug naar het systeem van reguliere pacht zoals dat tot 2007 heeft bestaan, omdat dit de kwaliteit van de grond ten goede komt.
Bovendien drijft het huidige systeem met veilen van grond de prijs voor boeren op, geeft de staatssecretaris in zijn brief toe. Tegelijk signaleert Van Dam dat de pachtprijzen zich de laatste jaren hebben gestabiliseerd of soms zelfs zijn gedaald.


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer