'Avondklok asielzoekers kan niet'

Dronten 24 april 2017
Een avondklok voor asielzoekers instellen kan helemaal niet. Dat zegt hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen in dagblad Trouw.

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen stelde een avondklok voor asielzoekers voor naar aanleiding van de rechtszaak over de verkrachting van een 17-jarig meisje in Kampen. Een 33-jarige man, die destijds in het asielzoekerscentrum in Dronten woonde, staat nu terecht voor die verkrachting in september vorig jaar. Hij hoorde vorige week 11 jaar cel tegen zich eisen.

Burgemeester Koelewijn sprak met de ouders van het slachtoffer, die gaven aan het onbegrijpelijk te vinden dat een getraumatiseerde asielzoeker 's nachts dronken op straat loopt. Burgemeester Aat de Jonge van Dronten liet eerder weten een avondklok verwerpelijk te vinden.

Volgens hoogleraar Brouwer kunnen burgemeesters grote groepen asielzoekers niet verplichten 's nachts binnen te blijven. Dat komt neer op ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’. "Je moet dan hardmaken dat alle asielzoekers crimineel zijn, en dat een oorlogstrauma altijd leidt tot verkrachtingen. Dat is onmogelijk."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer