'Tijdelijke opvangvorm van invloed op zelfdestructie'

Dronten 25 april 2017
Dat het azc in Dronten veel meer dan gemiddeld te maken krijgt met asielzoekers die zichzelf iets aandoen, heeft waarschijnlijk te maken met twee bijzondere opvangvormen die tijdelijk in Dronten plaatsvonden. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers. 

De opvanglocatie in Dronten was vorig jaar niet alleen een azc, maar ook een Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL). Daar verblijven uitgeprocedeerde asielzoekers maximaal twaalf weken tot aan hun uitzetting. Daarnaast was Dronten een Procesopvanglocatie (POL), voor vluchtelingen van wie nog besloten moest worden of ze al dan niet mochten starten met hun asielprocedure. Van beide groepen asielzoekers is het aannemelijk dat zij meer dan gemiddeld geestelijke nood ervaren door hun situatie en sneller overgaan tot zelfdestructieve acties of dreigen met zelfmoord. 

Het COA noteerde in de tweede helft van vorig jaar 37 destructieve acties in het azc Dronten, zoals hongerstaking of zelfverminking. Ook werd er 47 keer met zelfmoord gedreigd. Beide cijfers zijn fors hoger dan gemiddeld op azc's in Nederland. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer