Dreigend tekort zorgpersoneel

Flevoland 1 mei 2017
Er dreigt in Flevoland een tekort aan verpleegkundigen op MBO en HBO niveau. Dat blijkt uit een rapport van werkgeversorganisatie Zowelwerk. Na jaren van dalende werkgelegenheid in de zorg, stijgt het aantal vacatures weer. Regionale werkgevers geven aan dat zij moeite hebben om vacatures te vullen. 

Vraag naar hoger opgeleid zorgpersoneel
De verwachting is dat de vraag naar zorgpersoneel de komende jaren blijft stijgen. De bevolking van Flevoland wordt steeds ouder en het aantal mensen met een chronische aandoening stijgt. Ook blijven mensen steeds langer thuis wonen. Dit zorgt voor een grotere vraag naar hoger opgeleide zorgprofessionals. Voor zorgpersoneel op MBO+ niveau biedt dit perspectief. Maar de kansen voor het lagere zorgpersoneel zijn matig.

Kansen vanaf MBO 3 niveau
Het is volgens directeur Peter de Vreede dan ook niet zo dat mensen die de afgelopen jaren werden ontslagen door de toenemende vraag weer aan het werk kunnen. "De ontslagen vielen met name onder het lager opgeleide personeel, terwijl nu de behoefte aan hoger opgeleid personeel toeneemt."

Personeel moet steeds meer kunnen
Ook wordt er steeds meer van het zorgpersoneel verwacht. Doordat de veranderingen in de zorg erg snel gaan, sluiten de opleidingen lang niet altijd aan op de wensen van de werkgevers. Flevolandse werkgevers zoeken daarom de samenwerking met onderwijsinstellingen om deze kloof te dichten.

Uitdagingen Flevoland
De komende jaren is het nodig om het middelbaar en hoger personeel voor Flevoland te behouden en aan te trekken. Gezien het gemiddeld lage opleidingsniveau in Flevoland en de aantrekkingskracht van de omliggende regio's, wordt dat volgens Peter de Vreede nog een uitdaging.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer