Ruim de helft van de volwassenen is te zwaar

Flevoland 15 mei 2017
Meer dan de helft van alle Flevolandse volwassenen is te zwaar. Een op de zeven heeft zelfs ernstig overgewicht. Dat blijkt uit de nieuwe Gezondheidsmonitor. Daarin staan de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek dat elke vier jaar wordt uitgevoerd door het CBS, het RIVM en de GGD.

Uit de cijfers blijkt dat Flevoland na Drenthe de regio is met de meeste volwassenen met overgewicht. In Amsterdam, Utrecht en het Gooi zijn relatief weinig mensen te zwaar. 
Uit eerder onderzoek van het statistiekbureau blijkt dat het aandeel Nederlanders dat te zwaar is sinds de jaren '80 bijna is verdubbeld.

Body Mass Index
Mensen met een body-mass index (bmi) van 25 of hoger hebben overgewicht. Bij een bmi van 30 of meer is er sprake van ernstig overgewicht, ofwel obesitas. Dat laatste is het geval bij zo'n 14 procent van de Nederlandse volwassenen.

Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas is dat andersom: meer vrouwen hebben ernstig overgewicht dan mannen. Vorig jaar concludeerde het CBS op basis van ander onderzoek dat overgewicht sterk samenhangt met onderwijsniveau: hoe minder diploma's, hoe groter de kans op overgewicht.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer