XL broedt op juridische stappen tegen gemeente

Dronten 29 mei 2017
De leiding van culturele broedplaats XL de Ateliers in Dronten stapt vrijwel zeker naar de bestuursrechter om de handelwijze van de gemeente aan te vechten. Dat zegt voorzitter Henke Baars. XL wil dat de rechter zich uitspreekt over het conflict rond de verhuizing van de stichting.

XL de Ateliers zou haar pand aan De Amstel verkopen, omdat de gemeente publieksactiviteiten daar niet meer toestaat. De verkoop ging moeizaam, maar volgens Baars haakten twee potentiële kopers definitief af nadat de gemeente in maart aangaf geen vertrouwen meer in het verkooptraject te hebben. Daardoor is de aankoop van een nieuw onderkomen aan de Rendierweg ook van de baan.

Intimiderend
Pogingen om er met de gemeente uit te komen zijn volgens Baars en artistiek leider John Hagel recent geëindigd in een gesprek, waarin burgemeester De Jonge en wethouder Van Amerongen zich intimiderend zouden hebben opgesteld.
 
Uitrookbeleid
XL wil nu dat de bestuursrechter zich uitspreekt over de opstelling van de gemeente. Volgens juristen heeft de gemeente in het hele traject grote bestuursrechtelijke fouten gemaakt en zich schuldig gemaakt aan het voeren van een 'uitrookbeleid'. In twee vergelijkbare gevallen heeft de Hoge Raad gemeenten op de vingers getikt. Baars is daarom optimistisch over de kans van slagen van een rechtszaak.

Nu de verkoop van het pand aan de Amstel niet doorgaat, blijft XL de Ateliers daar zitten. Het gebouw zal nu dienen als hoofdkantoor en werkplaats. Het interieur wordt op dit moment ontmanteld, omdat er geen voorstellingen en optredens meer gegeven mogen worden. XL gaat wel door met artistieke projecten als Sunsation in Lelystad en het WijLand festival in het Wisentbos.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer