Tientallen kinderen langere tijd niet naar school

Almere 25 mei 2017
Tientallen kinderen en tieners uit Almere gaan langere tijd niet naar school. Ze zitten weken of zelfs maanden thuis zonder onderwijs te krijgen. Dat blijkt uit het jaarverslag leerplicht 2015-2016 van de gemeente Almere. In dat schooljaar zaten 128 jongeren vier weken of langer thuis. Voor de helft van de kinderen werd voor het eind van het schooljaar een nieuwe plek gevonden.

Oorzaken
De oorzaken van de langdurige schooluitval waren in de meeste gevallen psychische of gedragsproblemen. De gemeente Almere wil starten met een nieuwe aanpak, om het aantal thuiszitters terug te dringen. De nieuwe aanpak heet 'Actietafel thuiszitters'. Daarin zijn, naast de gemeente, ook andere instanties zoals jeugdzorg, scholen en de GGD betrokken. Zij komen eens in de twee weken bij elkaar om de meest schrijnende gevallen te bespreken. Samen wordt naar een oplossing gezocht, die vervolgens zo snel mogelijk wordt doorgevoerd. 

Schrijnend
Een schrijnend voorbeeld uit Almere is een jongetje van 7 dat al 3 jaar thuiszit. Volgens zijn ouders heeft hij op verschillende scholen gezeten maar is hij weggestuurd. Bij de zoektocht naar een nieuwe school zijn ze, naar eigen zeggen, van het kastje naar de muur gestuurd. De gemeente Almere zei in april bekend te zijn met dit specifieke geval, en er alles aan te doen om de jongen weer naar school te krijgen. Deze week zegt wethouder René Peeters van Onderwijs echter niet goed op de hoogte te zijn van deze situatie. Volgens de betrokken ouders zijn de gesprekken met de gemeente op niets uitgelopen, en is het contact inmiddels verbroken. Het jongetje zit nog steeds thuis, zonder onderwijs. 

Ciska van Rijn (raadslid PvdA Almere)

© omroep flevolandsitemap | disclaimer