Gemeente Almere moet miljoenen sparen

Almere 1 juni 2017
Almere hield over 2016 geld over
Almere moet sparen
Wethouder Pol optimistisch over de toekomst
Almere voldoet niet aan de norm van een financieel gezonde gemeente. Dat blijkt uit de jaarrekening 2016. Almere heeft te veel schulden in verhouding met wat de gemeente bezit. In totaal heeft de gemeente 614 miljoen euro aan leningen. Om een financieel gezonde positie te hebben, moet de stad 30 miljoen euro sparen. 
 
Meer grondverkoop en minder bijstand
De gemeente hield over 2016 wel 14 miljoen euro over. Dat komt omdat de gemeente meer grond heeft verkocht dan de bedoeling was. Ook deden minder mensen beroep op de bijstand en kwamen er voor het eerst in drie jaar meer mensen in Almere wonen dan er de stad verlieten.

Tijd om te sparen
Als het aan wethouder van financiën Mark Pol ligt, moeten alle meevallers direct naar de reserves. Daarnaast wil hij een deel van het geld dat de gemeente in 2016 heeft verdiend aan de grondverkoop, ruim 11 miljoen euro, in de spaarpot stoppen. Zo komt hij op een totaalbedrag van ruim 25 miljoen euro dat naar de reserves zou gaan. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad wat er met dat geld gebeurt. Volgens de wethouder is sparen nodig omdat de gemeente de afgelopen jaren meerdere malen de reserves moest aanspreken om tegenvallende resultaten te kunnen opvangen. Hierdoor zijn de reserves fors geslonken, van 400 miljoen euro in 2009 naar 275 miljoen euro in 2016. 

Gemeente moet weer grond afwaarderen
Uit de jaarrekening blijkt verder dat de gemeente ook de grond moet afwaarderen. Almere heeft veel grond met de actuele waarde in haar bezit. Nu blijkt dat de gemeente de komende tien jaar niets doet met een deel van die grond. Het gaat vooral om grond in de villawijk Overgooi en bedrijventerreinen. Het gevolg is dat die gronden minder waarde hebben. Hiervoor heeft de gemeente een bedrag van 70 miljoen euro ingezet om het waardeverschil te overbruggen. Dat geld komt deels door de winst die gemeente heeft geboekt op de verkoop van de gronden elders in de stad. 

Gemeente is optimistisch
Wethouder Pol is optimistisch over de toekomst. Omdat de economie weer aantrekt, verwacht hij dat de gemeente veel geld gaat verdienen aan de grondverkoop. Positieve ontwikkelingen ziet Pol nu al, maar die cijfers neemt hij niet mee in de berekeningen van 2016.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer