Volkstuinders zien door de bomen de zon niet meer

Lelystad 10 juni 2017
Het bestuur van Volkstuinvereniging 'Zuigerplas'  heeft een brandbrief gestuurd naar het Lelystadse college van burgemeester en wethouders en de raad over de schade die de volkstuinders ondervinden door schaduw van hoge bomen op hun complex. Zij pleiten al jaren voor het kappen van bomen. Verantwoordelijk wethouder John van den Heuvel liet namens de gemeente eerder weten daar niets voor te voelen. De tuinders hopen bij raadsleden meer begrip voor hun situatie te krijgen.

25 tuinen in de schaduw
Zo'n 25 tuinen liggen aan de zuidzijde in de schaduw van 30 meter hoge bomen, die in de jaren 70 zijn neergezet. En dat betekent weinig zon, zelfs als deze in juni op z'n hoogst staat. Met als gevolg volgens de voorzitter van de volkstuinvereniging, Peter Kuiper, minder opbrengsten van het land en meer problemen met ziekten. Vooral in het voorjaar blijft de grond langer vochtig en koud en in de nazomer/herfst drogen de planten niet meer op.

Sociale contacten
Kuiper: "Het plezier in deze agrarische hobby neemt daardoor sterk af en er zijn tuinders die dreigen af te haken. Voor veel tuinders is hun volkstuin heel belangrijk. Niet alleen voor een financieel aantrekkelijke en uitermate gezonde voedselvoorziening. Maar ook voor de sociale contacten en de zegeningen van het buitenleven.''

Ergernis en onbegrip
Het Volkstuinen Overleg Lelystad (VOL) heeft de afgelopen jaren bij de gemeente herhaaldelijk aangedrongen de hoge bomen weg te halen. Maar de urgentie wordt niet gedeeld. Intussen groeit de ergernis en het onbegrip, omdat elders in de stad en bij Volkstuinvereniging 't Karveel wel heel wat bomen zijn omgezaagd.

Een woordvoerder van wethouder John van den Heuvel laat weten dat Volkstuinvereniging 'Zuigerplas' binnenkort een brief krijgt met een officiële reactie van het gemeentebestuur. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer