Vijf verdachten drugskotter blijven vastzitten

Urk 14 juni 2017
De vijf mannen die zaterdag werden opgepakt nadat op een viskotter 300 kilo cocaïne was gevonden, mogen nog twee weken worden vastgehouden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om drie Urkers, een Pool en een man uit Montenegro. Vier van hen waren aan boord van het schip, de vijfde man is een eigenaar van het schip. Hij meldde zich na aankomst van het schip en werd ook opgepakt.
De vijf worden verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van de drugs.

Drugs vermoedelijk afkomstig van containerschip
Volgens het OM was er uit een lopend onderzoek informatie gekomen dat de kotter vrijdagavond vanuit Harlingen was uitgevaren en op zaterdagmiddag op de Noordzee vermoedelijk verdovende middelen had opgepikt van een passerend containerschip. De Kustwacht traceerde de vissersboot waarna deze naar de haven werd begeleid.

Tassen waren nog nat
In een verborgen ruimte werden 13 tassen aangetroffen met pakketten cocaïne. Daar vond de FIOD ook twee rugtassen met zendapparatuur, portofoons en een verrekijker. De tassen waarin de cocaïne was verpakt waren nog nat, om sommige zaten touwen en haken. Alles wees er volgens het Openbaar Ministerie op dat ze kort daarvoor uit het water waren opgehaald. Bovendien is vastgesteld dat de kotterbemanning op de bewuste dagen niet heeft gevist en binnen 24 uur na vertrek alweer terug was.

Onderzoek loopt nog
De FIOD is nog druk bezig met het onderzoek in de zaak. Volgens het OM is het opmerkelijk dat de man uit Montenegro niet tot de gebruikelijke bemanning van het schip behoorde. Opsporingsdiensten hebben uitgebreid onderzoek gedaan aan boord van de kotter. Het schip is in beslag genomen en ligt sinds zondag in de marinehaven in Den Helder.


 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer