IJsselmeervissers krijgen kans om zelf visstand te verbeteren

URK • Vr 16 juni 2017 | 6:35 • Vrijdag 16 juni 2017 | 6:35
Beroepsvissers op het IJsselmeer mogen aan de slag met een eigen plan om de visstand in het gebied te verbeteren. De vissers gaan andere netten gebruiken. Hierdoor verwachten ze ruim een derde minder brasem en blankvoorn te vangen. Ook gaan ze nauwkeurig bijhouden of ze in een seizoen niet te veel vis binnenhalen.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij de vissers de kans wil geven om alles zelf te regelen. Hij stelt wel als harde voorwaarde dat alle IJsselmeervissers zich achter het plan scharen. Ook moeten ze zelf een systeem van controle en handhaving opzetten dat de overheid geen geld mag kosten.

Duidelijkheid over vergunningen
De productorganisatie PO IJsselmeer en de Stichting Transitie IJsselmeer gaan de plannen de komende tijd verder uitwerken. Omdat de staatssecretaris vertrouwen in de plannen heeft, wil hij volgende maand hetzelfde aantal vergunningen en visdagen toestaan als de afgelopen dagen. Voor IJsselmeervissers is dat goed nieuws. 

Populaties onder druk
De IJsselmeervisserij staat al jaren onder druk, omdat de populaties schubvis teruglopen. Vooral de aantallen brasem en blankvoorn zijn sterk gedaald. Het Ministerie van Economische Zaken is daarom al sinds 2014 bezig om het aantal vergunningen en visdagen te beperken. 

Vissers vinden dat een slecht idee. Dit omdat het met de voor hen belangrijkere soorten als baars en snoekbaars juist weer een stuk beter gaat. Dit blijkt overigens ook uit recent onderzoek van de Wageningen Universiteit. 

Geen vergoeding voor vissers die stoppen
Het Rijk stuurde de afgelopen jaren aan op een verkleining van de IJsselmeervloot. Daar is weinig van terechtgekomen, omdat de vissers alleen willen stoppen met hun bedrijf als ze daarvoor een vergoeding krijgen. Het ministerie heeft eerder laten weten dat daar geen geld voor is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel