Provincie wil windmolens kunnen onteigenen

Zeewolde 16 juni 2017
Als uiterste redmiddel wil de provincie de mogelijkheid hebben om windmolens te kunnen onteigenen. Het gaat om windmolens die nu op het grondgebied van Zeewolde staan en plaats moeten maken voor het nieuwe windpark Zeewolde.

Met de eigenaren van 160 windmolens zijn saneringsafspraken gemaakt, met 60 nog niet. Er moet volgens Gedeputeerde Staten zekerheid komen dat ook die windmolens gesaneerd worden. Anders kan het ministerie niet doorgaan met het Rijksinpassingsplan om het windpark te realiseren.

De molens moeten over tien jaar gesaneerd zijn. De huidige 220 windmolens in het gebied maken plaats voor 93 grotere, modernere turbines. Windpark Zeewolde levert als het er eenmaal staat  stroom voor zo’n 280.000 huishoudens. 

Provinciale Staten moeten het voorstel nog goedkeuren. "Je moet het zien als een verzekering. Je sluit hem wel af, maar je hoopt er geen gebruik van de te maken", aldus een woordvoerder. Mocht het de initiatiefnemers van het windpark Zeewolde niet lukken iedereen over de streep te trekken, dan wordt de regeling ingezet.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer