Flevolanders positief over afvalinzameling

FLEVOLAND • Do 22 juni 2017 | 14:33 • Donderdag 22 juni 2017 | 14:33
Flevolanders zijn opmerkelijk positief over de manier waarop hun afval wordt ingezameld. Ze geven het systeem een 7,1. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 6,7. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de regionale omroepen en de NOS. In totaal vulden ruim 1.300 Flevolanders de vragenlijst in.

Gemiddelde cijfer voor afvalinzameling per gemeente:
Zeewolde 7,5
Urk 7,3
Noordoostpolder 7,2
Lelystad 7,1
Almere 7,1
Dronten 7,1
Het Groningse Leek haalt met een 8,5 de hoogste score van Nederland. Het Utrechtse Bunschoten kreeg het slechtste cijfer voor de afvalinzameling: een 4,1.

Flevolanders zijn behalve tevreden, ook heel trouw met het scheiden van afval. Driekwart van de mensen gooit bijvoorbeeld nooit hun restafval bij het plastic of GFT. Een hele kleine groep (2%) geeft aan dat heel vaak toch te doen.

Een aantal ondervraagden ziet liever dat het afval achteraf wordt gescheiden. Dat scheelt kliko's in de tuin en ze denken dat dit efficiënter is. Mensen vinden het vervelend als buren hun container te lang aan de straat laten staan. En zo zijn er nog een paar punten die in de geregeld terugkwamen in de enquête.

Zwerfvuil
Ondanks het hoge cijfer voor afvalinzameling heeft bijna de helft van de ondervraagden wél last van zwerfvuil in de straat. Zo'n één op de zes geeft zelfs aan daar heel vaak last van te hebben, met name in de stad Almere. We hebben alle reacties in kaart gebracht, daaronder gaat het artikel verder.
Zo reageerden Flevolanders op de vraag: Heeft u last van zwerfvuil?
[https://localfocus2.appspot.com/594cdec73c485]

GFT
Een deel van de mensen wil dat de gemeente de kliko voor het GFT-afval vaker leegt. Zoals een man uit Espel zegt: "na vier weken begint alles te leven en te stinken." Vooral in de zomer is dit een probleem. De gemeente Noordoostpolder houdt hier al rekening mee door in de zomer elke week het GFT-afval op te halen.

Plastic inzameling
Het grootste deel van het huishoudelijk afval bestaat uit plastic, zeker als dit ook wordt ingezameld met metaal en drankkartons. Veel ondervraagden geven aan hiervoor graag een aparte container te willen. Het systeem met de zakken voor plastic vinden meerdere mensen niks. Ben uit Zeewolde wil er graag zo snel mogelijk van af. "Katten maken de zakken 's nachts open, waardoor het afval door de straat waait."

Ook het wegbrengen van plastic naar grote afvalcontainers werkt niet altijd. De containers zijn regelmatig vol of te ver weg. Meneer Ter Haak uit Lelystad heeft kliko's voor de GFT, restafval en papier, maar juist plastic levert het meeste afval op. "Dat brengen wij weg met de auto: waar ben ik in vredesnaam mee bezig?"

Een kliko voor het plastic zou voor veel mensen de oplossing zijn. Op sommige plekken in Almere wordt hier al mee geëxperimenteerd. In ruil daarvoor moeten de bewoners hun restafval naar een ondergrondse container brengen in de wijk. Ook Dronten stapt dit najaar over op dit systeem. Niet iedereen is daar blij mee. Mensen vrezen dat ze te ver moeten lopen met hun afval, of dat de ondergrondse container precies voor hun deur komt. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel