Zorgen bij Visned over scholquota en Brexit

Urk 1 juli 2017
Belangenorganisatie Visned van Nederlandse kottervissers is boos over een advies van Europese visserijonderzoekers. Uit onderzoek van ICES blijkt dat in de Noordzee meer schol dan ooit zit. Toch willen de onderzoekers dat er in 2018 35 procent minder schol gevangen gaat worden. Pim Visser van Visned noemt dit advies onbegrijpelijk.

Toen er 375.000 ton schol in de zee zat, mocht er 120.000 ton van gevangen worden. Als het Europese advies gevolgd wordt, mag er volgens Visser volgend jaar nog maar 95.000 ton gevangen worden, terwijl er bijna een miljoen ton schol in het water zit. Hij denkt dat de manier waarop de nieuwe cijfers berekend zijn niet klopt.

Europese Commissie
In december beslist de Europese Commissie uiteindelijk welke visquota er voor 2018 gaan gelden. Zij mogen daarbij afwijken van het advies van ICES. Visned gaat de komende tijd met betrokken partijen in gesprek om ervoor te zorgen dat er toch genoeg schol gevangen mag worden.

Brexit
Visned maakt zich ook zorgen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Tijdens een bijeenkomst vrijdagavond op Urk hebben zij de mogelijke gevolgen uitgelegd aan de Urker vissers. De vissers zijn bang dat er straks helemaal niet meer gevist mag worden in Britse wateren, waar ze nu geregeld komen. 

Ook zijn de zorgen besproken van de Urker vissers die nu op schepen onder Britse vlag varen. Zij weten niet welke sociale zekerheid zij na de Brexit straks nog hebben, omdat zij dan als EU-burger op een Brits schip varen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer