'Gevaarlijke' muggen op twee locaties in Lelystad

Lelystad 4 juli 2017
Op twee locaties in Lelystad zijn de afgelopen maanden 'gevaarlijke' muggen ontdekt. Het gaat om de Aziatische Tijgermug en de Aziatische Bosmug. Beide soorten kunnen ziektes met zich meedragen die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

De Aziatische Tijgermug werd ontdekt bij een bandenbedrijf. De Bosmug is gevonden op een volkstuincomplex. Vorig jaar werden er ook bosmuggen ontdekt op verschillende volkstuincomplexen. 

De muggen zijn ongewenste exoten. Ze worden op landelijke schaal bestreden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit om ervoor te zorgen dat de insecten zich niet verspreiden. Ook wordt er geregeld gecontroleerd met muggenvallen op zogeheten risicolocaties, zoals bandenbedrijven. 

Documentaire 
Muggenexpert Bart Knols heeft meegewerkt aan een documentaire over de impact van muggen. Jaarlijks sterven wereldwijd zo'n 750.000 mensen na een beet van een besmette mug. De verspreiding van de invasieve exoten heeft volgens Knols te maken met klimaatverandering, en het feit dat mensen steeds meer reizen. 

"Omdat we niet goed zijn in het bestrijden, gaat het zich steeds meer verspreiden als een olievlek", vertelt Knols in de talkshow. Muggen verspreiden onder meer het zikavirus en malaria. Die laatste ziekte veroorzaakt hevige koorts, hoofdpijn en spierpijn.

Het zikavirus lijkt onschuldiger, omdat je bij een infectie niet of nauwelijks klachten krijgt. Wel is het virus zeer gevaarlijk voor ongeboren kinderen.

De documentaire 'Mosquito' wordt donderdag 6 juli om 21.30 uur uitgezonden op Discovery.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer