Het rustigst slapen doe je in Poort

Almere 5 juli 2017
In Almere Poort hebben bewoners het minst last van geluid. Slechts 1 op de 5000 bewoners slaapt er daar slecht door. In Centrum daarentegen wordt 1 op de 20 's nachts gestoord door verkeerslawaai. Dat staat in een rapport dat elke vijf jaar door de gemeente gemaakt wordt over geluidsoverlast in de gemeente. Zo'n rapport is verplicht omdat zo gekeken kan worden of Almere zich aan de Europese wetgeving houdt. Daarin staat hoeveel geluid er rond een huis mag zijn.

Geluidsoverlast is toegenomen
Van de stad zijn gedetailleerde kaarten gemaakt waarop precies te zien is welke gebieden last hebben van geluid. In Almere gaat het dan vooral om verkeersgeluid en het geluid van langsrijdende treinen. De uitkomsten van het onderzoek zijn vergeleken met die van 2011. Daaruit blijkt dat het aantal bewoners dat last heeft van geluid met 20 procent is toegenomen. Volgens de gemeente komt dat doordat er nieuwe huizen gebouwd zijn langs grote wegen en omdat er dit keer veel nauwkeuriger gemeten is.

Lawaai in de tuin
Of bewoners ook daadwerkelijk last hebben van geluid is niet onderzocht. Volgens de gemeente klagen bewoners voornamelijk over het lawaai dat ze horen als ze in hun tuin zitten. Almere heeft in verhouding tot de rest van Nederland veel nieuwbouw en dus zijn de woningen beter geïsoleerd. Ook is bij de aanleg van de stad rekening gehouden met meer verkeer en zijn woningen bewust verder van de dreven gebouwd. Daardoor scoort Almere in verhouding tot andere steden in Nederland goed.

Lekker slapen in Poort en Haven
In Almere Poort en Haven hebben woningen het minst last van verkeerslawaai, 8 procent. Daarna komen Almere Hout, Buiten, Stad West en Stad Oost met een score van rond de 12 procent. Het meest last van verkeersgeluid is er in Centrum, met ruim 60 procent van de huizen. 

De gemeente gaat de gegevens van het rapport gebruiken om een actieplan uit 2012 aan te vullen. Met dat plan moet Almere ervoor zorgen dat de geluidsoverlast binnen de Europese normen blijft.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer