Almere profiteert niet van aantrekkende kantoormarkt

Almere 10 juli 2017
Bedrijven blijven de voorkeur geven aan Amsterdam
Almere blijft achter nu de kantoormarkt landelijk gezien aantrekt
De gemeente wil de kantoorvoorraad nu omlaag brengen
Almere blijft maar zitten met veel lege kantoren. Ook nu de landelijke kantoormarkt aantrekt, zijn nog steeds veel vierkante meters in Almere ongebruikt.

Bijna een derde van de kantooroppervlakte in Almere staat leeg. Dat is opmerkelijk omdat iets verderop in Amsterdam nauwelijks meer kantoorruimte te krijgen is.

Logische overloop
De leegstand in de polderstad is volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield het afgelopen half jaar wel minder geworden. Maar terwijl het leegstandscijfer in Almere met 5,6 procent daalde, liep het landelijke overschot met 14 procent terug.

Lang werd gedacht dat Almere uiteindelijk wel zou profiteren van het beperkte aanbod in de Randstad. “Je zou zeggen dat Almere een logische overloop is”, zegt Mees Besselaar van Cushman & Wakefield. “Maar je merkt nu dat bedrijven de voorkeur blijven geven aan Amsterdam.”

Begint door te dringen
Volgens de Almeerse wethouder Mark Pol (Economische Ontwikkeling, VVD) hebben ook kantoorverhuurders lang gedacht dat het wel goed zou komen. “Maar het begint nu door te dringen dat dit niet meer gebeurt.”

De gemeente wil er nu alles aan doen om de kantoorvoorraad omlaag te brengen. “Dat betekent dat we voorlopig zo weinig mogelijk kantoren moeten bouwen”, zegt Pol.

Andere functie
Hij spreekt ook de vastgoedeigenaren aan op hun verantwoordelijkheid. Zo wil Pol bereiken dat ze niet gebruikte kantoren een andere functie geven. Hier en daar gebeurt dat al. Zo komt in de Martinez-toren bij station Almere-Centrum een hotel.

Iets verderop is al ruimte uit de markt gehaald. Boven de winkels van de Zoetelaarspassage verbouwt woningcorporatie de Alliantie voormalige kantoren tot 94 appartementen.

Twaalf jaar wachten
Het is een logische oplossing, want terwijl er een overschot is aan kantoren, is er een gebrek aan dit soort woonruimte. Je moet er soms twaalf jaar op wachten, zegt Jolanda Niessen van de Alliantie. "We denken dan ook dat we hier veel mensen gelukkig mee gaan maken."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer