Oogst aardappelen gestart, eerste kistje is voor de koning

Ens 17 juli 2017
Het oogsten van aardappelen in de Noordoostpolder is begonnen. Het eerste kistje aardappelen uit de volle grond gaat traditiegetrouw naar de keuken van het Koninklijk Huis. Dit keer komen de aardappels van akkerbouwbedrijf Zonnegoed in Ens.

Carolus
De aardappels gingen half april de grond in, en ondanks dat het koud was zijn de aardappels nu toch klaar om gerooid te worden. Dit komt vooral door de warmte van juni. Het aardappelras dat dit jaar naar de koning gaat is de Carolus. Een biologische aardappel die zo gekweekt is de 'aardappelrot' (phytophthora) er geen vat op kan krijgen. Deze aardappel wordt gezien als een oplossing in de strijd tegen de aardappelziekte.

Traditie
Dat de eerste aardappels naar het Koninklijk Huis gaan is een traditie die is ontstaan in 2013. Toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek brachten aan de Noordoostpolder. Het cadeau wordt nu voor de vijfde keer aangeboden door het Agrofoodcluster Noordoostpolder. De kans dat de aardappel ook echt op het bord van de koning komt is volgens het Agrofoodcluster erg groot. "We krijgen ieder jaar keurig een brief dat ze er lekker van hebben gegeten, dus we gaan er wel vanuit."

De aardappels worden geoogst door burgemeester Aucke van der Werff. Hij krijgt hulp van Sjefke Allefs, directeur van Agrico Research en teler Joost van Strien.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer