Gemeente ontdekt 1900 panden met asbestdak

Almere 22 juli 2017
Zo'n 1.900 panden in Almere hebben waarschijnlijk een dak met asbest. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Almere. Het gaat om ongeveer 4 procent van het totale dakoppervlak in Almere. Die daken moeten verwijderd worden, omdat het Rijk heeft bepaald dat er vanaf 2024 geen asbest meer in daken mag zitten. Asbest kan gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid, omdat loskomende deeltjes kanker kunnen veroorzaken.

Subsidieregeling versoepeld
Een ruime meerderheid van de daken is kleiner dan 35 vierkante meter. Het gaat dan bijvoorbeeld om asbestplaten die zijn verwerkt in daken van schuurtjes en garages. Tot voor kort konden eigenaren daarvan geen beroep doen op een subsidie, die een deel van de kosten voor het professioneel laten verwijderen vergoed. Maar afgelopen week is de regelgeving daarover versoepeld en kunnen ze in sommige gevallen toch aanspraak maken op de subsidie. 

Proef
De gemeente Almere wil het verwijderen van het asbest extra stimuleren en wil daarom binnenkort een proef houden. Zo wil de gemeente speciale afvalzakken voor asbest verstrekken. Ook wordt gedacht aan het plaatsen van containers in de wijk als de hele buurt tegelijkertijd het asbest verwijdert. Er is nog geen geld voor deze plannen, daar gaat de gemeenteraad volgend voorjaar over stemmen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer