Traditioneel Urks gerecht bij Topchef blijkt hoax

Urk 26 juli 2017
Ooit een 'traditionele' Urker Vistaart gegeten? Bij Topchef werd het gerecht - van makreel, metworst en zuurkool - verheven tot een culinair hoogstandje uit de provincie. Maar de hartige taart blijkt te zijn verzonnen door een aantal scholieren, meldt Vice via het platform Munchies.

Een groepje jongens maakte negen jaar geleden een Wikipedia-pagina aan voor de Urker Vistaart. Een gerecht dat ze bedachten omdat ze het meest smerige recept ooit wilden verzinnen. Het is niet het eerste artikel dat de jongens hebben geschreven voor de online encyclopedie. Maar eerdere pagina's werden verwijderd omdat ze niet geloofwaardig genoeg waren.

Aan het Urker recept ging dan ook veel denkwerk vooraf zodat het artikel realistisch over zou komen. "Het is een oud recept, en stamt uit de tijd dat Urk nog een eiland was. Door de lokale bevolking wordt deze taart ook wel 'de smaak van de Zuiderzee' genoemd." 

Het recept werd opgenomen in een aflevering van de Topchef-serie 'De Twaalf Provincies'. Daarin geven chefkoks Robert Kranenborg en Julius Jaspers een twist aan traditionele gerechten uit de provincie. Bij de aflevering over een Flevolandse schotel werd gekozen voor de zogenaamde Urker Vistaart.

Bekijk hier hoe chefkok Robert Kranenborg bloedserieus aan de slag ging met het recept.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer