Kok brengt zelf eten langs in Coloriet de Regenboog

Dronten 31 juli 2017
Een rijdend buffet, zo kan de maaltijdvoorziening in woonzorgcentrum Coloriet de Regenboog in Dronten het best worden omschreven. Sinds kort gaan de koks met een kar langs de bewoners. Die kunnen ter plaatse een keuze maken uit het eten.

Zo hoeven de ouderen de menu's niet meer van tevoren op een lijst in te vullen. In plaats daarvan kunnen ze eten wat ze op dat moment lekker vinden. Als ze er niet uitkomen, is de kok erbij om advies te geven.

Waarom deze nieuwe aanpak?
De keuken kan op deze manier het aanbod beter afstemmen op de wensen van de bewoners, zegt kokkin Sylvia van Mourik. “We zagen dat er geregeld borden halfvol terugkwamen. Dan vraag je je af of we de mensen wel geven wat ze willen hebben.”

Terwijl in sommige verzorgingshuizen keukens worden wegbezuinigd, koos dit centrum voor deze meals on wheels. En het werkt volgens Van Mourik. “Als we de kar openen komt de etensgeur naar buiten en krijgen de mensen trek.”

Extra zorg en aandacht
Goede en smakelijke voeding is heel belangrijk voor ouderen, vindt Van Mourik. Dat vraagt volgens haar extra zorg en aandacht en die geven de koks door met de bewoners in gesprek te gaan. 

Die interactie is volgens Van Mourik bevorderlijk voor gezond en lekker eten. “We overleggen over de wensen en de grootte van de porties en vragen of er iets ontbreekt.”

Minder verspilling
Coloriet de Regenboog vindt de nieuwe service geslaagd. Bewoners zijn er blij mee en er wordt minder eten verspild.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer