Proefproject tegen hoge oude schuttingen

Lelystad 7 augustus 2017
Weg met hoge en vervallen schuttingen. Vervang ze door groene en meer open erfafscheidingen. Dat is de gedachte achter een proefproject in de Lelystadse wijk Jol van woningbouwstichting Centrada, de gemeente en Welzijn Lelystad.

Rondom het hofje bij de Jol 24 hebben bijna alle huizen een hoge schutting, waarvan veel in slechte staat zijn. Centrada en de gemeente bieden nu aan de schuttingen te vervangen door een meer open erfafscheiding, soms in combinatie met groen. Dat moet het aanzien beter maken, maar het deels open karakter moet er ook voor zorgen dat bewoners makkelijker contact maken.

Huurhuizen
Centrada en Welzijn Lelystad gaan sinds eind vorige maand alle huizen langs om bewoners mee te krijgen voor het project. Ook de huurdersvereniging HVOB en wijkraad Kustwijk doen mee. Centrada betaalt de nieuwe erfafscheidingen bij de huurhuizen. Bij koophuizen biedt de gemeente aan de helft te betalen. Dat komt neer op 700 euro voor een huiseigenaar.

Gedwongen
Wie weigert om mee te doen, wordt in het uiterste geval toch gedwongen om de schutting te vervangen. Volgens gebiedsregisseur Hakima Toufik van Centrada hebben diverse huurders aangegeven mee te willen doen. Sommige kopers willen niet, omdat hun schutting nog redelijk nieuw is. Centrada en de gemeente hopen hier op een goede manier uit te komen. 

Als de proef een succes is, wordt die ook in andere wijken doorgevoerd.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer