GPS steeds belangrijker voor landbouwoogst

Bant 2 augustus 2017
Op verschillende plekken in de provincie zijn ze op dit moment weer goed te zien: de grote machines die alle gewassen van het land halen. Vooral graan wordt op dit moment geoogst. In Bant doen ze dat ook, en dan aan de hand van een GPS-systeem. Tegenwoordig een veelgebruikt hulpmiddel in de landbouw. 

Joop Vedelaar heeft een eigen bedrijf met landbouwmachines waarbij hij alleen nog maar via GPS werkt. En hij kan eigenlijk niet meer zonder. "In het voorjaar gebruiken we het met zaaien, dan rij je mooi netjes," legt Vedelaar uit. "En met oogsten is het een groot voordeel dat je altijd uit komt."

Volgens Vedelaar is het ook handig voor de chauffeur, want die kan nu beter opletten of het gewas goed opgepakt en verwerkt wordt. Sturen en gas geven hoeft diegene niet meer te doen, dat gaat automatisch. 

Vedelaar heeft het GPS-systeem nu zo'n zeven jaar in gebruik en doet er steeds meer mee. "Je begint vooral met helemaal recht rijden. Daarna ga je kijken naar de opbrengstmeting en je kan ook je grond ermee glad maken. De mogelijkheden worden steeds verder uitgebreid." 

Nadelen zijn er volgens Vedelaar ook. Zo moet het systeem wel werken wil hij goed aan de slag kunnen en bij een storing is hij soms een uur verder voordat hij weet waar de fout zit. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer