Ruim 2.000 patiënten zitten zonder huisarts

LELYSTAD • Do 10 augustus 2017 | 15:56 • Donderdag 10 augustus 2017 | 15:56
Ruim 2000 patiënten van 't Hart Medisch Centrum in Lelystad zitten zonder huisarts. Hun eigen arts is er niet en de vervanger die geregeld zou zijn weet van niets. Patiënten krijgen geen contact met hun arts en weten niet wat ze moeten doen. Zo zeggen patiënten dat op het antwoordapparaat te horen is dat de arts gaat stoppen. Als zij proberen zich in te schrijven bij een andere huisarts worden zij geweigerd omdat de patiënten hun medisch dossier niet kunnen overhandigen. 

't Hart Medisch Centrum is momenteel dicht. De huisarts beweert tegenover Omroep Flevoland dat zijn vervanger wel degelijk werkt en dat zijn praktijk per 1 september wordt overgenomen door een andere arts. 

Andere artsen schieten te hulp
Andere huisartsen in Lelystad schieten nu te hulp. Volgens de voorzitter van de Huisartsen Groep Lelystad, Ingrid Letsch, kunnen patiënten van 't Hart Medisch Centrum terecht bij Gezondheidscentrum Warande of 't Woud. Ook als ze niet bij hun medisch dossier kunnen. Volgens Letsch is het nog onduidelijk of 't Hart op 1 september inderdaad door een andere arts wordt overgenomen. Volgens haar is dat de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die de zorg in Flevoland inkoopt.

Zorgverzekeraar weet van niets
Zilveren Kruis zegt niet te weten dat de huisarts stopt. De zorgverzekeraar onderneemt pas actie als de huisarts zijn contract met hen opzegt en dat is niet gebeurd. Pas na een opzegging kan Zilveren Kruis gaan onderhandelen met een nieuwe dokter. De zorgverzekeraar adviseert patiënten van 't Hart Medisch Centrum die over willen stappen om hun eigen verzekeraar te bellen. Die kan hen helpen bij het vinden van een nieuwe huisarts. 

Te veel declareren en sjoemelen
De Lelystadse arts van 't Hart Medisch Centrum lag eerder al onder vuur. Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle wil hem schrappen uit het BIG-register, waarin medische professionals zijn opgenomen. Dit omdat hij zijn declaraties en administratie niet op orde had. Hij zou veel te veel declareren en sjoemelen met data. Als een arts geschrapt wordt betekent dit dat de artsentitel wordt afgenomen en iemand nooit meer als dokter mag werken. 

Omdat de arts in beroep is gegaan, mag hij in afwachting daarvan blijven werken. Voor het sjoemelen kreeg hij ook een boete van 100.000 euro van de Nederlandse Zorgautoriteit. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt de arts sindsdien streng in de gaten, maar wil verder niets zeggen over de huidige situatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel