Wake voor verbrande kippen

Swifterbant 16 augustus 2017
Actiegroep Burning Souls houdt vrijdag een wake voor de kippen die woensdag zijn doodgegaan bij de schuurbrand in Swifterbant. In totaal gaat het om 40.000 kippen bij een boerderij aan de Tarpanweg. Burning Souls hield dinsdag ook al een wake in het Overijsselse Agelo. Daar kwamen een dag eerder honderden varkens om bij een brand in twee veeschuren. 

300.000 dieren verbrand
Burning Souls wil dat er verandering komt in de regelgeving rond stallen en schuren. Volgens het platform zijn er steeds meer stalbranden en doet Den Haag daar niks aan. Dit jaar zouden er al 300.000 dieren verbrand zijn. In het hele vorige jaar waren dat er bijna 100.000 minder.

Preventie maatregelen
De actiegroep wil bijvoorbeeld sprinklerinstallaties verplicht stellen. Ook zouden de dieren meer bewegingsruimte moeten krijgen. Verder verbaast Burning Souls zich erover dat de aansluitingen voor bluswater soms wel op drie kilometer afstand zitten van de betreffende schuurbrand. Hoe de situatie in Swifterbant was weet de actiegroep niet. Het platform vindt dat zowel de veehouderij als de politiek meer moet doen aan preventie.

Vragen Partij voor de Dieren
De Partij voor de Dieren in Flevoland heeft inmiddels vragen gesteld in Provinciale Staten over de brand in Swifterbant. De partij wil onder meer weten of de schuur voldeed aan de nieuwe eisen voor brandveiligheid die in 2014 zijn ingevoerd. 

Een minuut stilte 
Burning Souls verwacht enkele tientallen bezoekers bij de wake die vrijdag om 13:00 uur begint. In de buurt van de getroffen boerderij aan de Tarpanweg wordt er een toespraak gehouden. Daarna krijgen bezoekers de gelegenheid om bloemen neer te leggen en de wake wordt afgesloten met een minuut stilte. 


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer