Kas op eiland Utopia staat daar illegaal

ALMERE • Wo 16 augustus 2017 | 21:21 • Woensdag 16 augustus 2017 | 21:21
De kas die is gebouwd op het eiland Utopia in het Almeerse Weerwater staat daar illegaal. De vergunning die voor de bouw en het gebruik is aangevraagd, is door de gemeente voor de derde keer afgewezen.

De kas wordt gebruikt door Urban Greeners, een groep jongeren die allerlei activiteiten ontplooit in de aanloop naar de Floriade in 2022. Ook gaat conceptstore Hard Bitten een doorstart maken in de kas, nadat de winkel eerder dit jaar de deuren moest sluiten in Stad.

Onvoldoende informatie
De gemeente heeft in mei, juni en augustus van dit jaar de vergunning geweigerd. De gemeente deelt de conclusie dat het bouwwerk er nu illegaal staat, maar volgens een gemeentewoordvoerder kan in een later stadium alsnog een vergunning worden verstrekt. De vergunning is volgens de gemeente vooralsnog geweigerd omdat de aanvragers niet genoeg informatie hadden geleverd om de aanvraag te kunnen goedkeuren. 
De aanvraag is in eerste instantie gedaan voor een plantenkas. Nu blijkt dat er onder meer een conceptstudio, een barretje, een winkel en kantoorruimte in de kas komen gelden andere voorwaarden. 

Nieuwe aanvraag
Urban Greeners laat in een schriftelijke reactie weten dat vanwege de vakantieperiode niet op tijd de juiste informatie over het gebruik van de kas ingeleverd kon worden. "Zodra de vakantie voorbij is, wordt een nieuwe aanvraag ingediend". Urban Greeners heeft er alle vertrouwen in dat de vergunning dan wel wordt goedgekeurd.

PVV: kas moet weg
De PVV is verontwaardigd over de illegale bouw van de kas op het eiland. "Die kas moet meteen worden afgebroken, want hij is zonder vergunning gebouwd." Bovendien heeft het gebruik van een kas door detailhandel volgens de partij niets te maken met de doelstellingen van de Floriade.

Fractievoorzitter Toon van Dijk vindt dat als het over de Floriade gaat alle regels ineens overboord gaan en er met twee maten wordt gemeten door de gemeente. De partij wil van het college weten waarom er niet wordt gehandhaafd en de huidige activiteiten überhaupt een plek krijgen op Utopia.

Onvrede bij burgercollectief 
Ook het Burgercollectief AlmereFloriadeAnders is teleurgesteld over de aanwezigheid van de illegale kas en de activiteiten die daar worden gedaan. Nadat de kas in juni op Utopia is neergezet, heeft het collectief de gemeente verzocht op Utopia te gaan handhaven en dus het bouwwerk weg te laten halen.

"Het is nu twee maanden later en de kas staat er nog steeds", aldus Ger-Jan Mensink. De gemeente ziet veel door de vingers als het om de Floriade gaat, vindt Mensink. "Ik heb kennissen die een tuinhuisje wilden bouwen waarbij de gemeente meteen op de stoep stond en het bouwsel binnen een week weg moest zijn ".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel