Agrico Research niet onder indruk van resistente aardappel

Emmeloord 22 augustus 2017
"Niks nieuws onder de zon". Dat zegt Agrico Research uit Emmeloord over de ontdekking door Solynta uit Wageningen van een aardappel die resistent is voor de schimmelziekte phytophthora.

Agrico, een coöperatie in poot- en consumptieaardappelen, heeft ook aardappels ontwikkeld die resistent zijn. Deze zijn ook al op de markt. Bovendien is de ontwikkeling van een ras met dubbele resistentie bijna klaar. 

Volgens directeur Sjefke Affels van Agrico Research is het ontwikkelen van resistentie alleen niet genoeg. Een aardappel moet aan zeker 40 andere kenmerken voldoen om op de markt gebracht te worden, zoals smaak, vorm en stevigheid.

Welke gevolgen heeft 'aardappels zaaien'?
Solynta meldde ook dat in de toekomst aardappelen worden geteeld met zaad, in plaats van pootaardappelen. Dat zou een enorme tegenvaller zijn voor Flevolandse akkerbouwers. Die produceren tonnen aan pootaardappelen die wereldwijd over de toonbank gaan. Dat gaat dan om een bedrag van vele tientallen miljoenen euro's.

Volgens Agrico Research staat de ontwikkeling van aardappelzaad dat pootaardappelen vervangt nog in de kinderschoenen en duurt het nog tientallen jaren voordat het zover is.

Solynta heeft nog niet gereageerd op de kritiek uit Emmeloord.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer