Verhuizing Boni gedwarsboomd door Urkerhard

Urk 30 augustus 2017
Supermarkt Boni op Urk mag niet verhuizen naar bedrijventerrein Lemsterhoek. Dat heeft de Raad van State bepaald. Winkeliersvereniging Urkerhard had bezwaar aangetekend tegen de plannen van de gemeente Urk, omdat ze vinden dat een supermarkt niet op een industrieterrein thuishoort.

Begin 2016 heeft de gemeenteraad van Urk de plannen voor de verhuizing van de Boni al goedgekeurd. Want de vestiging aan Het Klif groeide uit zijn jasje en dat geeft problemen bij het laden en lossen en de opslag van de voorraad. Daar hebben omwonenden over geklaagd. Volgens de gemeente is Lemsterhoek een goede plaats voor de nieuwe Boni, omdat het niet meer alleen een bedrijventerrein is maar er ook steeds meer mensen wonen. Op dit punt heeft de Raad van State de gemeente terecht gewezen.

Er mogen volgens de regels van de gemeente alleen winkels op het industrieterrein komen die niet in woonwijken passen. En volgens de Raad van State geldt dit niet voor de Boni. Daarmee is de verhuizing voorlopig van de baan en krijgen de supermarkten (Aldi, Jumbo, Albert Heijn) uit winkelcentrum Urkerhard gelijk. Zij waren bang voor te veel supermarkten in het dorp. Want deze Boni werd een keer zo groot als de huidige vestiging. En daarnaast zou in de oude Boni een soort versmarkt komen.

Het is nu aan de gemeente Urk om met nieuwe plannen (structuurvisie) te komen als ze de verhuizing van de Boni alsnog mogelijk willen maken. Maar tegen die plannen kan dan opnieuw bezwaar gemaakt worden. De gemeente onderzoekt op dit moment de uitspraak en kan nog niet inhoudelijk reageren op de uitspraak.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer