Vissers zijn het eens over aanpak vangstbeperking

URK • Wo 30 augustus 2017 | 19:38 • Woensdag 30 augustus 2017 | 19:38
Beroepsvissers op het IJsselmeer zijn het eens over de manier waarop de visstand in het IJsselmeer verbeterd kan worden. Ze scharen zich allemaal achter een plan dat door de sector zelf is opgesteld. Ook voldoen ze aan de voorwaarden die het ministerie van Economische Zaken daaraan stelde: alle IJsselmeervissers die ook daadwerkelijk gaan vissen moeten meedoen. Ook dient de sector een eigen systeem van controle en handhaving opzetten dat de overheid geen geld mag kosten. Ook dat is gelukt.

De vissers gaan nu andere netten gebruiken. Hierdoor verwachten ze ruim een derde minder brasem en blankvoorn te vangen. Ook gaan ze nauwkeurig bijhouden of ze in een seizoen niet te veel vis binnenhalen. Want de IJsselmeervisserij staat al jaren onder druk, omdat de populaties schubvis teruglopen. Vooral de aantallen brasem en blankvoorn zijn sterk gedaald, terwijl de snoekbaars juist met een opmars bezig is. 

Vissers die het plan niet onderschrijven, krijgen geen vergunning om met staande netten in het IJsselmeer te vissen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel