Bijzondere luchtfoto's van Urk

Urk 31 augustus 2017
Bijzondere luchtfoto's van Urk, toen het nog een eiland was. Die zijn deze week op de website verschenen van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, kortweg NIMH. De opnames van Urk moeten rond 1920 zijn gemaakt.

De foto's staan in een album 'Luchtopnamen uit het interbellum'. Dat is de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. In die jaren maakte de Technische Dienst Luchtvaartafdeeling, onderdeel van de Koninklijke Landmacht, tientallen vluchten over Nederland. Staande in open Fokker C.1's maakten de fotografen hun opnames.

Glasnegatieven
In totaal bevat het archief van de Luchtvaartafdeeling 5000 glasnegatieven. Daarvan zijn nu 1142 luchtopnames op de website en Flickr-pagina van het NIMH gezet. Het instituut hoopt dat er reacties op komen, zodat de informatie bij de foto's kan worden aangevuld.

Interneringskamp
​Het webalbum bevat twee afzonderlijke foto's van Urk. De ene is genomen uit zuidwestelijke richting, met de vuurtoren op de voorgrond. Daarnaast valt het langwerpige gebouw op. Dat deed ondanks de Nederlandse neutraliteit vanaf 1915 dienst als interneringsbarak voor tientallen Belgische, Britse en Franse militairen die zich in de Eerste Wereldoorlog hadden misdragen. Vanaf 1918 zaten er alleen Britse krijgsgevangenen in het kader van een uitwisselingsregeling.

Stoomboot
De tweede foto toont het eiland Urk vanuit het noordoosten. Deze opname lijkt van latere datum, want de interneringsbarak is niet meer aanwezig. Ook loopt er over het onbebouwde land achter Urk een weg die er op de eerste foto nog niet is. Vlakbij Urk vaart een stoomboot.

Hoewel de Luchtvaartafdeeling in de buurt was, bevat het archief geen opnames van het eiland Schokland.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer