Groeiend verzet tegen alternatieve vliegroute

Lelystad 1 september 2017
De gemeente Lelystad sluit zich aan bij een groep Veluwse gemeenten, die zich verzetten tegen een alternatieve vliegroute voor Lelystad Airport. 

De alternatieve route is vorig week gepresenteerd door Vliegveld Teuge. De route ontziet het parachutistencentrum Teuge en stiltegebieden aan de oostzijde van de Veluwe, maar leidt volgens de gemeenten Harderwijk, Nunspeet en Ermelo tot ongewenste problemen in hun regio. Putten, Barneveld en Lelystad sluiten zich bij dit standpunt aan.

De gemeenten vinden dat er voor het Luchthavenbesluit in 2015 al uitvoerig naar een route over Nunspeet is gekeken. Na afweging is de voorkeur gegeven aan een variant die op grotere hoogte via Elburg loopt en volgens de gemeenten het kleinste aantal gehinderden oplevert. De nieuwe, door Teuge voorgestelde, vliegroute is nooit op milieueffecten onderzocht en zou helemaal opnieuw moeten worden bestudeerd. Dit leidt tot vertraging voor het vliegveld. De gemeenten vinden dat ongewenst, gezien het landelijke belang van Lelystad Airport bij de opvang van groei van Schiphol.

Petitie
Tegelijk hebben actiegroepen tegen de uitbreiding van Lelystad Airport aangekondigd dat ze op 12 september hun petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. De petitie op internet is tot nu toe door 50.000 mensen ondertekend.

De actiegroepen zeggen dat de vliegroutes van Lelystad Airport 750.000 bewoners en twee miljoen toeristen met overlast opzadelen. Zij hekelen vooral het vliegen over natuurgebieden.De petitie wordt een dag voor een overleg van de Tweede Kamer over luchtvaart aangeboden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer