"Nieuwe Veluwe-route niet beoordeeld"

Lelystad 1 september 2017
De B++ route (groen) zoals voorgesteld door Vliegveld Teuge.
Het Britse adviesbureau Helios heeft geen onderzoek gedaan naar de alternatieve vliegroute voor Lelystad Airport, die vliegveld Teuge eind vorige week heeft voorgesteld. Dat schrijft de directeur van Helios, Mike Shorthose, in een mail aan Omroep Flevoland.
 
Teuge presenteerde op 25 augustus in aanwezigheid van Tweede Kamerleden en politici uit Overijssel en Gelderland een alternatief voor de vliegroute die staatssecretaris Dijksma in juni had voorgesteld. Deze B+ route zou precies over het vliegveld gaan en het einde betekenen van het parachutistencentrum. Het alternatief van Teuge, B++ genoemd, loopt via Hierden en Garderen aan de westkant van de Veluwe. Zij ontziet zo Teuge en stiltegebieden op de Veluwe en zou het aantal ernstig gehinderden fors verminderen.
 
Persbericht
In een persbericht wekte Vliegveld Teuge de indruk dat adviesbureau Helios naar de alternatieve variant heeft gekeken. Helios heeft afgelopen maand in opdracht van Luchtverkeersleiding Nederland en het ministerie van Infrastructuur een second-opinion uitgevoerd van de in juni gepresenteerde vliegroutes.
Volgens Teuge heeft Helios over de alternatieve route gezegd "dat het er op lijkt, dat de route in potentie de totale milieu-effecten kan beperken en daarnaast operationeel acceptabel is en daarom in aanmerking moet komen voor nadere beoordeling".
 
Geen beoordeling
Omroep Flevoland heeft Helios gevraagd of zij de alternatieve variant heeft beoordeeld en of de uitspraak in het persbericht van Teuge correct is.
Directeur Shorthose zegt: "Helios is alleen ingeschakeld om te rapporteren over operationele kwesties die te maken hebben met de B+ routes voor Lelystad Airport. Daarbij hebben wij gesproken met diverse stakeholders, onder wie vertegenwoordigers van Teuge Airport. Echter, onze studie bevat geen beoordeling van enig andere opties, noch van enige vorm van impact op het milieu". Shorthose stelt dus dat de Teuge-variant niet door Helios is bekeken.
 
Reactie Teuge
In een reactie zegt directeur Meiltje de Groot dat Teuge bij Luchtverkeersleiding Nederland met Helios heeft gesproken, 'ook over ons idee voor route B++'. Zij hoopt dat er, mede op verzoek van de drie provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, nu ook snel een formele beoordeling van de routes zal plaatsvinden.

Het voorstel van Teuge is rond Apeldoorn goed ontvangen, maar Harderwijk, Nunspeet, Ermelo, Putten, Barneveld vrezen juist overlast in hun regio. Bovendien is een soortgelijke vliegroute over Nunspeet enkele jaren geleden al onderzocht en toen afgevallen, omdat de B+ als beter werd beoordeeld. De gemeente Lelystad heeft zich om die reden achter de Veluwse gemeenten geschaard.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer