Raad van State: Nieuwbouw Walstraat mag doorgaan

Kraggenburg 6 september 2017
Er mag nieuwbouw komen op het huidige grasveldje aan de Walstraat in Kraggenburg. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Volgens de Raad wegen de belangen van de gemeente om snel nieuwe huizen mogelijk te maken in het dorp zwaarder dan de nadelige gevolgen die de omwonenden daarvan zeggen te ondervinden. 

Vier inwoners uit het dorp wilden de komst van zeven nieuwe woningen bij de Walstraat tegenhouden, omdat zij vrezen voor hun woongenot en de waarde van hun huis. Daarom maakten zij bezwaar tegen de beslissing van de gemeenteraad Noordoostpolder. Die keurde al in 2016 een bestemmingsplan voor nieuwbouw op die locatie goed. Het bezwaar van de inwoners is nu in hoger beroep ongegrond verklaard.

Geen onoverkomelijke bezwaren
De gemeente Noordoostpolder heeft volgens de Raad van State genoeg geldige redenen om in te stemmen met het bouwen van woningen op deze plek. De komst van de woningen leidt volgens de Raad niet tot overmatige geluidsoverlast, parkeertekorten en andere onoverkomelijke bezwaren. Dat de locatie nu als speelweide voor kinderen wordt gebruikt is volgens de Raad ook geen geldig argument tegen de bouw. Het grasveld was daar volgens het bestemmingsplan niet voor bestemd.

De bezwaarmakers zijn teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State, maar hadden wel zien aankomen dat zij in het ongelijk werden gesteld. Piet Paauw: "De Raad van State is voorbijgegaan aan de emotionele kant van de zaak. Dit is een teleurstelling, maar het zij zo." Ook Jan Rinsma was al bang dat dit het oordeel ging zijn: "Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren. Dit is niet de meest ideale plaats om te bouwen." Dorpsbelangvoorzitter Jules Overmars is blij dat het nu mogelijk wordt om extra huizen in Kraggenburg te gaan bouwen. "Er moet iets gebeuren in Kraggenburg."

Dorp worstelt met nieuwbouw
Kraggenburg is een klein dorp waar de afgelopen jaren veel voorzieningen zijn verdwenen. Het dorp worstelt al jaren met nieuwbouwlocaties voor woningen. Het lukt maar niet om twee kavels net buiten het oude dorp geschikt te maken voor bebouwing. Onder meer de economische crisis en het faillissement van een projectontwikkelaar waren daar debet aan. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer