Gemeente: 'Data-lek stadhuis had niet mogen gebeuren'

Almere 6 september 2017
"Dit is niet goed en had niet mogen gebeuren", dat is de reactie van de gemeente Almere op het data-lek bij een computer op de afdeling burgerzaken in het stadhuis van Almere. De bewuste computer is direct uitgezet.

Bezoekers konden de computer gebruiken om een afspraak te maken of te wijzigen. Onderzoek van Omroep Flevoland wees uit dat ze daarbij de kans liepen dat hun persoonlijke gegevens door anderen konden worden ingezien. Bij het maken van een afspraak werd bezoekers gevraagd hun adresgegevens, contactgegevens en burgerservicenummer in te vullen. Daarna leek het erop dat het scherm werd afgesloten, maar dat was niet zo. Iemand die binnen twee minuten na de vorige gebruiker inschakelde, kon alsnog de ingevulde gegevens zien. 

"Risico op identiteitsdiefstal"
Beveiligingsanalist Brenno de Winter zegt dat daarmee de kans op identiteitsdiefstal groot is. Volgens de beveiligingsanalist is de gemeente Almere verplicht om het data-lek binnen 72 uur te melden. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de gemeente dat intussen heeft gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer