Voedselloket overweegt minder mensen te helpen

Almere 11 september 2017
Het Voedselloket in Almere (VLA) overweegt volgend jaar het aantal cliënten te beperken tot 350 huishoudens. Dit is nodig als de organisatie het tekort van 50.000 euro niet weet op te lossen. Dat zegt bestuursvoorzitter Ruud Pet van het VLA. 

Aantal cliënten is verdubbeld
Het Voedselloket helpt de afgelopen jaren continu zo'n 450 tot 500 huishoudens. Vier jaren geleden was dat nog de helft minder. "Het aantal cliënten is enorm toegenomen. Het gaat beter met de economie, maar het aantal aanmeldingen bij ons wordt niet minder. Dat komt ook omdat wijkteams de weg naar het voedselloket inmiddels goed weten te vinden", zo stelt Pet. 

Jaarlijks tekort van 50.000 euro
De begroting van het Voedselloket bedraagt zo'n vijf ton per jaar. De gemeente Almere subsidieert het VLA met 75.000 euro. De rest komt vanuit donaties van het bedrijfsleven en particulieren. Door het groeiend aantal mensen dat hulp nodig heeft, kampt de organisatie de afgelopen jaren met een tekort van 50.000 euro op de begroting. Dat heeft de organisatie tot nu toe met extra inzamelacties en donaties weten op te lossen. "Maar het wordt steeds moeilijker om alle kosten te kunnen betalen. Het is steeds de vraag of we het gaan redden of niet."

Om ervoor te zorgen dat het Voedselloket in Almere niet dusdanig in de problemen komt dat de organisatie ermee moet stoppen, wordt donateurs nu gevraagd het Voedselloket voor vijf jaar lang te steunen. Mocht dit niet tot voldoende toezeggingen leiden, ziet de organisatie zich genoodzaakt volgend jaar minder huishoudens te helpen.

Voedselloket is meer dan hulp met eten
"Dat is natuurlijk vreselijk treurig, want we zijn al hartstikke streng bij het bepalen of iemand wel of niet in aanmerking komt voor hulp", zegt Pet. Hij wijst er daarbij op dat mensen niet alleen met voedsel worden geholpen, maar dat zij ook veel ondersteuning krijgen om hun leven weer op de rit te krijgen.

"We gaan mee naar hulpverleningsinstanties. Vrijwilligers geven trainingen, bijvoorbeeld een budgetcursus of een sollicitatietraining. Kinderen kunnen huiswerkbegeleiding krijgen. Dat zou dan dus betekenen dat 100 huishoudens volgend jaar deze hulp niet kunnen krijgen, terwijl ze dat eigenlijk wel nodig hebben."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer