Tegenslag voor EnergiePioniers Noordoostpolder

Emmeloord 12 september 2017
Het zonnepanelenproject op de bibliotheek in Emmeloord heeft een zware tegenvaller. Emmeloorders die rond het gebouw wonen, konden voordelig zonnepanelen kopen. Ze zouden de energiebelasting over de opgewekte energie van de energiebedrijven terugkrijgen, maar dat blijkt nu toch niet altijd het geval te zijn.

Nuon en Essent weigeren teruggave
Het project van EnergiePioniers Noordoostpolder (EPN) valt of staat met de teruggave. Volgens Judo Bakker van EPN blijkt uit Kamervragen die net voor de zomervakantie zijn gesteld, dat energiemaatschappijen niet verplicht zijn om de energiebelasting over de opgewekte stroom terug te geven. Dat maakt het project veel minder interessant voor klanten van Essent en Nuon. Die twee bedrijven weigeren de teruggave.

Niet te voorspellen
Volgens Bakker was voor de zomervakantie niet te voorspellen dat de energiemaatschappijen een gat in de wet zouden vinden. De meeste kleinere maatschappijen willen de teruggave volgens hem wel betalen. Hij schat dat 30% van de deelnemers klant is bij Essent of Nuon. De zonnepanelen zijn voor die groep financieel niet meer interessant. Overstappen naar een andere maatschappij is een optie, maar dan moeten ze een boete betalen. 

Compensatie voor de overstapboete
De coöperatie gaat in gesprek met de energiebedrijven en hoopt op coulance. Ook wordt er gekeken of de boetes voor een overstap naar een andere energiemaatschappij gedeeltelijk gecompenseerd kunnen worden.

Project aanvankelijk een succes
In augustus werden de 165 zonnepanelen op het dak van de bibliotheek verkocht. Dat was zelfs zo'n succes dat nagedacht werd over nog meer zonnepanelen op Emmeloordse daken. Het project was vooral aantrekkelijk voor mensen die op hun eigen huis geen of te weinig ruimte hebben voor zonnepanelen en toch groene stroom willen opwekken.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer