Sector lobbyt voor vliegroute over Hierden

Lelystad 19 september 2017
Een alternatieve vliegroute voor Lelystad Airport over de Veluwe via Hierden moet alsnog op de haalbaarheid worden onderzocht. Die oproep doen drie luchtvaartorganisaties en vliegveld Teuge aan de Tweede Kamer. Die praat woensdag over Lelystad Airport.

Staatssecretaris Dijksma heeft de zogeheten B++ route vorige week in een brief aan de Kamer veel te gemakkelijk als onhaalbaar en ongewenst afgewezen, zo zeggen de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL), Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) en Netherlands Association of Commercial Aviation (NACA), vliegveld Teuge en Paracentrum Teuge in hun brief.

Teuge
De B++ route werd eind augustus door Teuge gepresenteerd als alternatief voor een vertrekroute die pal over het Gelderse vliegveld zou gaan. Die zou het parachutisten onmogelijk maken om hun sport nog te beoefenen. Teuge vreesde ook voor sluiting.
Het alternatief zou over Hierden moeten gaan en voor veel minder ernstig gehinderden zorgen. Maar volgens Dijksma hindert de route een deel van het luchtruim van Schiphol en militair verkeer, en ontstaat er elders overlast.

Vreemd
De luchtvaartorganisaties vinden het vreemd dat Dijksma conclusies trekt zonder de alternatieve route grondig te hebben laten onderzoeken. De provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland hebben hier op 29 augustus wel om verzocht, maar de B++ variant is niet opgenomen in de second opinion van de routes die het Britse bureau Helios op 6 september heeft gepubliceerd.

Eurocontrol
De organisaties zeggen zich 'genoodzaakt' te hebben gezien de alternatieve route voor te leggen aan Eurocontrol, de organisatie die de luchtverkeersleiding in Europa coördineert. Volgens Eurocontrol levert de B++ route geen hinder op in het luchtruim voor Schiphol, want de toestellen komen pas voorbij Ede en Arnhem met de Schiphol-route in aanraking. Via de B++ route kunnen vliegtuigen vanaf Lelystad zelfs sneller in hogere vliegroutes terecht komen dan via de route over Teuge. Evenmin ziet Eurocontrol andere beperkingen voor Lelystad. De organisatie adviseert de B++ variant nader te onderzoeken. 

Informatieavond
In Dalfsen hebben zo'n 250 mensen maandag een informatieavond bijgewoond over de toekomstige vliegroutes van en naar Lelystad Airport. Volgens RTV Oost uitten aanwezigen luidkeels hun twijfels over de juistheid van het onderzoek naar de vliegroutes. Ook waren zij boos over de arrogantie van bestuurders en adviseurs tegenover ondernemers en inwoners in het Oosten van het land. Er volgen nog vijf informatiebijeenkomsten. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer