Gezondheid lijkt bij veel sportclubs geen thema

Flevoland 25 september 2017
Bij de meeste sportverenigingen in Flevoland lijkt het promoten van een gezonde levensstijl geen belangrijk thema. Dat is de uitkomst van een enquête in samenwerking met de regionale omroepen en de NOS. Aan vrijwilligers, leden en ouders van kinderen die lid zijn, werd gevraagd wat het beleid is bij de club waar zij actief zijn. Aan het onderzoek deden bijna tweehonderd Flevolanders mee. Zij zijn actief bij bijna honderd Flevolandse sportclubs. 

Roken langs de lijn
Veel van de deelnemers aan de enquête geven aan dat zij voor een rookverbod zijn langs de velden. Ze ergeren zich aan rokers die langs de hockey- en voetbalvelden staan of bij de ingang van de kantine. Vooral rondom jeugdwedstrijden wordt dit gezien als een slecht voorbeeld. Bij de meeste buitensporten mag langs de velden gerookt worden. Alleen bij atletiekclubs lijkt het verboden. Bij drie Flevolandse atletiekverenigingen mag nergens gerookt worden.

'Slecht voorbeeld'
Een moeder van een pupil van voetbalclub Flevo Boys: "De spelers van het eerste staan voor de ogen van jonge leden lekker te roken. Slecht voorbeeld. Ouders staan rokend toe te kijken als de coach het team toespreekt. Belachelijk, en niet van deze tijd." Een ander lid van Flevo Boys is het daar niet mee eens. "Gezond eten doen we thuis wel, en een rookvrij sportcomplex vind ik een brug te ver."

Rookvrije sportterreinen
De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is samen met hockey- en korfbal bond een project gestart om rookvrije sportterreinen te creëren. VV Zeewolde en SV Marknesse zijn de eerste Flevolandse clubs die zich hierbij hebben aangesloten. De eerste stap is dat er op zaterdagen voor 12 uur 's middags niet gerookt mag worden op het sportcomplex van VV Zeewolde. Bij SV Marknesse mag er zelfs tot 2 uur 's middags niet gerookt worden. Volgens voorzitter Freerk Smit van VV Zeewolde is dit door het bestuur van de voetbalclub ingezet en met hulp van de Hartstichting gerealiseerd. "Maar we doen het in stappen. Nu is het nog dat er tot twaalf uur niet gerookt mag worden, misschien rekken we dat op naar 3 of 5 uur 's middags. De meeste reacties zijn positief, vooral bij wedstrijden van de jeugd, maar er zijn ook wel mensen die er niet van gediend zijn. Die vinden het te streng of te keurig."

Gezonde eten kantine is lastig
VV Zeewolde sloot zich eerder al aan bij initiatieven om gezonder eten te verkopen in de kantine. Al bleek dat toch veel werk en moest er bereid eten weggegooid worden. "Voor onze kantinemedewerkers was het heel bewerkelijk. Dus dat hebben we teruggeschroefd. We hebben nu nog wel fruit en het balletje breed ook nog wel, maar in totaal dus niet zoveel meer."

Bij de helft van clubs is volgens de deelnemers gezond eten te koop in de kantine. Meestal fruit of een broodje gezond, en heel soms een salade. En ook al is er gezond eten, dan kunnen bezoekers vaak ook kiezen voor een snack. Enkele deelnemers van Almeerse voetbalclubs klagen bijvoorbeeld over de aanwezigheid van een frituurpan in de kantine. 

"Onzin"
Een lid van Volleybalvereniging Urk is kritisch op de gezonde trend. "Waarom moet alles opeens gezond zijn? Wat is er mis met een patatje met? Net of je van een broodje gezond gezonder leeft. Geen biertje meer na de wedstrijd, maar een smoothie? Onzin..."

Alcohol
Veel van de deelnemers aan de enquête denken dat er langs de voetbalvelden wel alcohol gedronken mag worden, maar dit is door de KNVB verboden bij alle voetbalclubs. Bij andere sporten is dat minder streng en wordt er wel gedronken langs de lijn. Roken in de sportkantines gebeurt niet meer. Alleen leden van de schietverenigingen op Urk en Zeewolde geven aan dat daar nog gerookt wordt in de kantine.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer