Mogelijk asbest vrijgekomen bij grote schuurbrand

Marknesse 24 september 2017
Een grote brand in het buitengebied van Marknesse heeft zondagavond een schuur in de as gelegd. Het vuur aan de Blokzijlerdwarsweg ontstond kort voor 20:00 uur. Binnen een kwartier sloegen de vlammen metershoog uit het dak. Maandagochtend is de brandweer nog druk geweest met nablussen. 

Asbest
Volgens de brandweer is bij de brand mogelijk asbest vrijgekomen. Inwoners van Marknesse werd daarom tijdelijk geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. Maandag wordt in een laboratorium onderzocht of er inderdaad asbest is vrijgekomen. In verband met de brand was de provinciale weg tussen Marknesse en Vollenhove afgesloten. 

Brandweerlieden uit Marknesse kregen ondersteuning van collega's uit Emmeloord, Vollenhove en Urk. Ook was een hoogwerker uit Lelystad opgeroepen.

Overslaan vuur voorkomen
Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend. Volgens de brandweer stonden er op het erf in totaal drie schuren. De schuur waar de brand uitbrak zou leeg hebben gestaan. In twee andere schuren stonden wel spullen. De brandweer kon deze twee schuren en het naastgelegen woonhuis behouden.

Onderzoek
Rond 21:45 uur werd het sein brand meester gegeven. De omgeving van de schuur is afgezet met linten. De directe omgeving van de afgebrande schuur is nog afgezet en dat zal zo blijven tot met zekerheid is vastgesteld dat er asbest is neergeslagen. 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer