Uitgaan met autisme in De Meerpaal

Dronten 25 september 2017
In jongerencentrum de Chillpoint in De Meerpaal gaat over drie weken een discotheek open voor mensen met autisme of een verstandelijke beperking. De disco in Dronten is eigenlijk al open voor bezoekers, maar de officiële opening is op 14 oktober. De uitgaansgelegenheid is een initiatief van Stichting FunAut.

Voorzitter Milan Dorreboom van de stichting vindt het belangrijk dat ook mensen met autisme een kans krijgen om uit te gaan. Hij heeft zelf ook autisme. "Deze disco is een soort opstap naar 'gewoon' uitgaan. Mensen met autisme of een andere beperking kunnen hier proeven hoe het is in een echte disco." Zo kunnen ze beslissen of ze een keer 'echt' willen uitgaan. 

Minder prikkels
In de uitgaansgelegenheid is een geluidsdichte ruimte waarin muziek wordt gedraaid. "Mensen met autisme kunnen vaak slecht tegen prikkels. Flikkerend licht en hard geluid wordt al snel te veel voor ze", vertelt Dorreboom. Daarom is ervoor gekozen om muziek en andere activiteiten gescheiden te houden. Naast dansen kunnen bezoekers ook tafeltennissen, poolen of workshops volgen zoals een alcoholvrije cocktailworkshop. 

De disco in De Meerpaal is niet uniek. Stichting FunAut heeft al vier jaar een uitgaanslocatie in Lelystad in dagbestedingscentrum De Waterspiegel van Kwintes. In beide locaties komen maandelijks ongeveer 30 bezoekers. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer