Vrijwillige brandweer zoekt vrouwen

Dronten 9 oktober 2017
De vrijwillige brandweer in Dronten is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De brandweer start daarom in samenwerking met burgemeester Aat de Jonge een campagne. De komende weken verschijnen er filmpjes in de sociale media en er worden 6.000 brieven verstuurd naar vrouwen tussen de 18 en 40 jaar.

Meer vrouwen nodig
Die doelgroep wordt speciaal aangesproken omdat steeds minder vrouwen voor de brandweer kiezen. De burgemeester denkt dat dames er wellicht vanuit gaan dat het fysiek te zwaar is, dat gesjouw met die slangen. "Onzin", zegt hij: "vrouwen kunnen dat net zo goed als mannen."

Jules Bogers
Dat bewijst de 59-jarige Jules Bogers. Zij is al 25 jaar vrijwilligster. Ook haar valt op dat er weinig vrouwen zijn. Ze heeft nu maar twee vrouwelijke collega's. Mensen hebben het volgens haar tegenwoordig te druk. Zelf is ze begonnen om een simpele reden: "Als ik zelf brand zou hebben wil ik ook dat er iemand komt."

Conditietest
Als vrijwilliger bij de brandweer moet je wel fit zijn. Je wordt jaarlijks op je conditie getest. Volgens Bogers is dat goed te doen. Met een paar keer per week trainen lukt dat. "110 traptreden met volle bepakking is vorig jaar nog prima gegaan."

Kameraadschap
De vrijwillige brandweer oefent elke woensdagavond. Elke drie weken moet je een week oproepbaar zijn. Dat is een verplichting, maar je krijgt er volgens de vrijwilligers naast de voldoening ook een hoop lol en kameraadschap voor terug.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer