'Verdachte in zaak Anne Faber komt uit Zeewolde'

ZEEWOLDE • Ma 9 oktober 2017 | 19:07 • Maandag 9 oktober 2017 | 19:07
De 27-jarige man die maandag is opgepakt voor betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber, komt uit Zeewolde. Dat schrijven diverse media. Volgens onder meer RTV Utrecht gaat het om de man die in 2010 twee meisjes verkrachtte in Nijkerk in de nacht na Koninginnedag. Daarnaast pleegde hij een aantal berovingen. Politie en Openbaar Ministerie willen de identiteit van de verdachte niet bevestigen.

De 25-jarige Anne Faber uit Utrecht is sinds vrijdag 29 september vermist. Ze kwam niet thuis na een fietstocht. Sindsdien wordt er naar haar gezocht. 

Waarom wil de politie zo weinig zeggen?
Volgens politievoorlichter Cornelie Hogeveen worden van verdachten nooit privacygevoelige gegevens verstrekt. Daarvan wordt in dit geval niet afgeweken, ook al melden diverse media de naam van de verdachte en worden in kranten verschillende inwoners van Zeewolde over de man aan het woord gelaten.

De politie maakte maandagmiddag wel bekend dat de opgepakte man een lange straf uitzit voor gewelds- en zedendelicten. Hij verbleef op een forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder. Hij was geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving. 
Volgens de politie is de kamer van de verdachte in de kliniek maandag doorzocht. Of er iets gevonden is, kon een voorlichter dinsdagmorgen nog niet zeggen. 
Volgens RTV Utrecht heeft de politie ook in en om de Altrecht Aventurijn-instelling gezocht, onder meer met speurhonden en prikstokken.

Ook Openbaar Ministerie zwijgt
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan ook niet bevestigen dat het om de Zeewoldenaar gaat. Het OM laat wel weten dat de verdachte in het onderzoek geen tbs'er is. De verdachte zit 'in beperkingen', wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Als de nu aangehouden verdachte inderdaad de genoemde Zeewoldenaar is, heeft hij al een flink dossier bij justitie. De man liet in 2010 meisjes onder bedreiging van een nepvuurwapen allerlei seksuele handelingen verrichten met elkaar en met hem. Hij verklaarde later trots te zijn op de verkrachting en stelde dat "een droom was uitgekomen". 

Aanvankelijk werd de Zeewoldenaar in juli 2010 aangehouden na een straatroof. Onderzoek wees vervolgens uit dat hij ook verantwoordelijk was voor de verkrachting van twee meisjes in Nijkerk. Ook zou hij meerdere overvallen hebben gepleegd. Bij de rechtbank in Arnhem werd hij veroordeeld tot 16 jaar cel, maar in hoger beroep kreeg hij een jaar later in totaal 12 jaar opgelegd.
 
Heeft de man die 12 jaar uitgezeten?
De totale tijd dat iemand in de gevangenis moet zitten na een veroordeling begint op het moment dat hij voor het eerst vast zit in een politiecel na aanhouding. Een veelgehoorde term daarbij is "veroordeeld tot een gevangenisstraf met aftrek van voorarrest". De Zeewoldenaar werd voor de gepleegde feiten in juli 2010 aangehouden. Als hij de volledige 12 jaar zou moeten zitten, zou hij pas in 2022 vrijkomen, maar Nederland kent een vervroegde vrijlating na 2/3 van de uitgezeten straf. Een rekensom leert dat die vervroegde vrijlating pas zou plaats vinden in juni 2018.
 
Detentiefasering
Een veroordeelde wordt in de tijd naar de vervroegde vrijlating voorbereid op een terugkeer in de maatschappij, ook wel resocialisatie genoemd. Volgens Peter van der Laan, hoogleraar Reclassering begint die resocialisatie 18 maanden voor het moment waarop iemand vrij zou kunnen komen. Van der Laan zei dat maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur. In het proces van de resocialisatie krijgt een gedetineerde ook verlof buiten de instelling waar hij zit. Meestal is het verlof van korte duur. De beslissing daarover wordt genomen door de behandelaar, in dit geval door de Forensische Kliniek waar de man verbleef. De resocialisatie is hoogstwaarschijnlijk begin dit jaar begonnen. De kans dat hij daadwerkelijk buiten de instelling verbleef is dus aannemelijk.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel